top of page

SIKÇA SORULAN SORULAR - S.S.S.

GENEL SORULAR

Senseist Botanicals'ın bitkisel yağ sektöründe girişiminin motivasyonu nedir?

Senseist Botanicals mühendislerin kurduğu bir girişim, bitkisel yağ sektöründe doğadan geleni bozmadan şişeleyerek son kullanıcıya ulaştırmak ve zinciri tamamlamak istiyoruz. Bunu yaparken mühendislik tecrübemiz ile bilimden faydalanmak zorunda olduğumuzun farkındayız. Aşağıdaki tüm sorularınıza araştırma ve tecrübelerden edinilen birikim ile cevap vermeye çalıştık.

 

Yağlarınızın doğal ve %100 saf olduğunu nasıl garanti ediyorsunuz?

Tüm yağlarımız sadece ISO 9001 (Uluslararası Kalite Yönetim Sistemi) ve  ISO 22000 (Uluslararası Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi) sertifikasına sahip yerli ve yabancı tedarikçilerden alınmaktadır. Bu sertifikaları da yeterli görmüyoruz ve her sipariş ettiğimiz ürün bazında COA (Orijinallik sertifikası) da alıyoruz. Bunların dışında tedarikçilerimiz GMP, Halal ve Vegan sertifikalarına da sahiptir. Ürünlerimizde katkı maddeleri (sülfat, SLES, SLS, sentetik koku, renklendirici boya, Paraben ve koruyucu) içermediğini yine de genel kurallar gereği yazmak durumundayız ancak bizim misyonumuz bunun ötesinde doğadan aldığımızı size en faydalı olacak şekilde nasıl ulaştıracağımızı planlamak.

Kaliteli bir yağı satın aldıktan sonra son kullanıcıya kalitesi bozulmadan nasıl ulaştırıyorsunuz? 

En önemli konuların başında oksidasyon (yağın oksijen ile reaksiyona girerek bozulması ve etken maddesinin azalarak kullanıcıya fayda sağlamaması) oluşmasını engellemek gelmektedir. Bunu sağlamak için yağın dolumundan hemen sonra şişe ağzına extra koruyucu bariyer uygulayarak oksijen ile bağlantısın kesiyoruz.

Ürünü oksidasyon olmadan şişeledikten sonra diğer bir yağ bozucu olan güneş ışığından nasıl koruyorsunuz?

Ürünümüz standart karton ambalaj değil çift taraflı metalize (alüminyum folyo) ambalajın içinde güvendedir. Tıpkı evde ürünlerimizi en sağlıklı şekilde koruduğumuz gibi.

Ürünlerinizin "plastic free " olduğunu belirtmişiniz, bu ne demek?

Uçucu yağlar aşındırıcıdır. Plastik bir madde ile temas halinde plastiği aşındırır ve kullanıcı molekül seviyesinde plastiği yağ ile birlikte saçına veya tenine sürer. Bu konuda bizim aldığımız önlem içten plastik damlalıklı şişe yerine cam damlalıklı şişe kullanmak. 

Yağlarınız neden sadece haricen kullanılır ve doğal ise yemeklerde kullanılamaz?

Tüm yağlarımız Uluslararası Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi ile üretilmektedir ve gıda standartlarını fazlası ile taşımaktadır. Ancak ülkemizde geçerli olan mevzuat uyarınca bir ürün ya kozmetik ya da yemek amaçlı olarak son kullanıcıya iletilebilir ve önerilebilir.

Uçucu Yağlar İle Aromaterapi (Koku) Yağları arasındaki fark nedir?

Aromaterapi (koku) yağları, tedavi edici değeri olmayan sentetik olarak üretilen yada sadece %2 oranında doğal yağ içeren sadece koku vermek için üretilen ürünlerdir, üretimi çok ucuzdur. Saf ve doğal uçucu yağlar ise bitki veya meyvelerden elde edilir ve mevsimsel değişikliklere tabidir, dolayısıyla mevsimden mevsime hafif bir koku farkı vardır. Sınırlı bir kaynak olduklarından, üretilmeleri genellikle aromaterapi yağlarından çok daha pahalıdır.

UÇUCU YAĞLAR

Uçucu yağlar nelerdir?

Uçucu yağlar, bitkiler tarafından üretilen uçucu aromatik yağlardır. Bitkiler, mikroorganizmalara karşı savunma stratejilerinin bir parçası olarak, tozlaştırıcıları ve tohum dağıtıcıları çekmek için veya üreme süreçlerinin bir parçası olarak uçucu yağlar üretirler. İnsanlar yüzyıllar boyunca bitkilerden uçucu yağları çıkardılar ve gıda, ilaç, kozmetik alanlarında kullandılar. Bu yağlar yapraklarda (örneğin okaliptüs), meyvelerde (ardıç), otlarda (palmarosa), taç yapraklarında (gül), köklerde (melek otu), kabukta (portakal), reçinelerde (günlük) veya ağacın gövdesinde (sedir) bulunabilir.

Uçucu yağlar nasıl üretilir?

Buhar Distilasyonu bitkilerden uçucu yağları çıkarmak ve izole etmek için kullanılan en popüler yöntemdir. Üretim buharın bitki materyalindeki uçucu bileşikleri buharlaştırmasıyla meydana gelir.

Uçucu Yağlar Nasıl Kullanılır?

Uçucu yağlar vücuda iki yolla nüfuz eder: cilde uygulanarak ve solunarak (difüzör ile).

Uçucu yağları doğrudan cildim üzerinde kullanabilir miyim?

Uçucu yağlar oldukça konsantredir ve doğrudan cilde uygulanmamalıdır. Kullanmadan önce daima bir taşıyıcı-sabit yağ ile seyreltiniz. Cildinize uygulamadan önce daima bir yama testi yapın. Bunun için dirseğinizin iç kısmına az miktarda ürün uygulayın, üzerini örtün ve 1 saat bekleyin. Tahriş olması durumunda yağı asla kullanmayın ve tıbbi yardım alın.

Uçucu yağların raf ömrü nedir?

Uçucu yağlarda kullanım ömrü ambalajı ile saklandığı ve kapağı (kullanılmadığında) kapalı tutulduğu takdirde 2 yıldır. Uçucu yağlarda bozulma sonucu koku ve renk değişimi oluşmaz ancak kullanıcı alması gereken faydayı artık üründen alamaz.

Uçucu yağımı nasıl saklamalıyım?

Şişe kapağı kapalı olarak, orijinal ambalajında, direkt güneş ışığı almayan ve çocuklardan uzak bir yerde muhafaza ediniz.

Uçucu yağları hamilelikte veya çocuklarım için kullanabilir miyim?

Genel kullanım oranları ve kurallar sağlıklı yetişkin bireyler içindir. Biz hamilelik ve çocuklarda kullanım için doktorunuza sormanızı tavsiye ediyoruz. 

Uçucu yağları evcil hayvanım için kullanabilir miyim?

Evcil hayvanlarınızda uçucu yağların kullanılmasını önermiyoruz. Hayvanlar için zehirli olabilirler, bu nedenle şişelerin hiçbir zaman açık bırakılmadığından veya en sevdiğiniz tüylü arkadaşınızın erişebileceği yerde bırakılmadığından emin olun. Nane, Çay Ağacı, Okaliptüs ve Narenciye yağları, fenol içerdikleri için köpekler ve kediler için toksik olabilir.

 

TAŞIYICI-SABİT YAĞLAR

Taşıyıcı-Sabit yağlar nelerdir?

Taşıyıcı yağlar, içinde tedavi edici özellikler bulunan bitkisel yağlarıdır. Taşıyıcı yağlar genellikle yağ asitlerinden oluşur. Bunlar bitkinin tohum, kabuklu yemiş veya çekirdek gibi yağlı bölgelerinden elde edilir. 

Taşıyıcı yağlar nasıl üretilir?

Soğuk presleme, sıcak ekstraksiyon, solvent ekstraksiyonu, CO2 ekstraksiyonu veya maserasyon gibi çeşitli taşıyıcı yağ ekstraksiyonu yöntemleri vardır. Aromaterapide taşıyıcı yağların kapsamı çok geniş olduğundan daha iyi sonuç almak için soğuk preslenmiş yağların seçilmesi önemlidir.

Taşıyıcı yağların raf ömrü nedir?

Genel olarak taşıyıcı yağları 2 yıla kadar kullanabilirsiniz.

Uçucu yağlar için en iyi taşıyıcı yağ hangisidir?

Uçucu yağlar için en iyi taşıyıcı yağ uygulamanıza ve ihtiyacınıza bağlıdır. Cilt ve saç tipinize uygun taşıyıcı yağ seçmeniz ve almak istediğiniz faydaya göre uçucu yağ ile karıştırmanız en iyi sonucu verir. 

Normal ciltler için en iyi taşıyıcı ve uçucu yağlar hangileridir?

Kuşburnu, Jojoba, Zeytinyağı, Tatlı Badem yağı, Hindistan cevizi yağı tavsiye edebiliriz.

Kuru ciltler için en iyi taşıyıcı ve uçucu yağlar hangileridir?

Tatlı Badem, kuşburnu yağı, argan yağı, zeytinyağı ile lavanta uçucu yağı tavsiye ediyoruz.

Yağlı ciltler için hangi taşıyıcı ve uçucu yağlar en iyisidir?

Jojoba yağı, yapışkan olmaması ve hızlı emilimi nedeniyle yağlı ciltler için en iyi taşıyıcı yağlardan biridir. Bunun yanında üzüm çekirdeği sabit yağı ve okaliptüs, portakal, ylang ylang ve limon uçucu yağı kullanılabilir.

Saç uzaması için en iyi taşıyıcı yağlar hangileridir?

Saç uzaması iki adımdan oluşur; saç dökülmesini azaltmak ve saç sağlığını iyileştirmek. Bu nedenle saç büyümesi için en iyi taşıyıcı yağlar tatlı badem, Hint yağı ve jojoba yağıdır. Ancak en iyi sonuçları elde etmek için bunların rafine yağ olmadığından emin olmanız gerekir. 

Kuru saç derisi ve kepek için en iyi yağ hangisidir?

Kuru saç derisi ve kepek için en iyi yağlar tatlı badem ve hindistancevizi yağlarıdır. Nemlendirme sağlar ve mantar enfeksiyonlarına karşı savunma sağlar. Kepeğe karşı en iyi uçucu yağ Nane yağıdır. Kepeğe neden olan bakterilere karşı mükemmel sonuçlar verir.​

Taşıyıcı yağlar Uçucu yağlarla nasıl karıştırılır?

Öncelikle taşıyıcı yağların tamamını bir kaba alıp karıştırıyoruz. Daha sonra karıştırmaya devam ederken yavaş yavaş uçucu yağlardan damlalar ekleyin ve karışımı hava geçirmez bir kapta en az bir gece bekletin. Topikal kullanım veya masaj için bir karışım hazırlıyorsanız taşıyıcı yağa hacimce %1-2 oranında uçucu yağ karıştırmalısınız.

bottom of page